Uczestniczka V Festiwalu 2013: Sylwia Lipka

Sylwia jest uczennicą II klasy II liceum Ogólnokształcącego Gliwicach. Mieszka w Knurowie - ma 16 lat. Od 6 lat bierze udział w licznych festiwalach piosenki zarówno lokalnych, wojewódzkich, ogólnopolskich jak  i międzynarodowych. Jest finalistką i laureatką wielu  festiwali takich jak; Tęczowe Piosenki Jana Wojdaka w Krakowie, Europejskiego Festiwalu Piosenki INTERMUZA Jacka Cygana w Sosnowcu, Ogólnopolskiego Festiwalu Piosenki Angielskiej w Brzegu, Ogólnopolskiego Festiwalu Piosenki Obcojęzycznej we Wrocławiu, Międzynarodowego Festiwalu Piosenki i Tańca „Majowa Nutka” w Częstochowie, XII Ogólnopolskiego Festiwalu  Młodych  Talentów im. Ireneusza Jeszka  w Rybniku,  Ogólnopolskiego  Festiwal Piosenki Maryjnej „Ad Gloriam Deiparae” w Bochni, Ogólnopolskiego  Konkursu Piosenki Religijnej CORDA CORDI w Brzegu.

Sylwia jest zapraszana  do występów na różnego rodzaju imprezach, koncertach i festynach zarówno w Knurowie jak i innych miastach. Wystąpiła m.in. na Dniach Ozimka, Międzynarodowym Spotkaniu Esperantystów w Gliwicach,  Festiwalu EKOSONG w Katowicach,  Koncertach  Noworocznych  w Rudzie Śląskiej oraz w Tychach .

W lutym i marcu br. wystąpiła z aktorami Teatru Muzycznego w Gdyni w programach piosenek Agnieszki Osieckiej i Jonasza Kofty „Najpiękniejsze są miłości, których nie ma” oraz Anny German „Wędrująca Eurydyka”.

Kontakt na żywo z publicznością to dla niej prawdziwy sprawdzian jednocześnie wyzwanie. Jak sama mówi  „Śpiew to moje życie. Muzyka jest dla mnie wszystkim”. Od pięciu lat Sylwia bierze udział w Ogólnopolskich Warsztatach Artystycznych (zimowych i letnich) organizowanych przez Fundację ARS- FABRICA wspierającą utalentowaną młodzież z całej Polski. Na tych warsztatach uczy się technik śpiewu, opanowania tremy, obycia na scenie itp. co bardzo jej pomaga podczas konkursów i występów.

Już jako 6 latka rozpoczęła przygodę z muzyką i teatrem w dziecięcej grupie Teatru Wit-Wit prowadzonym przez artystów Gliwickiego Teatru Muzycznego. Tak było do zakończenia szkoły podstawowej.

Jako 10 latka rozpoczęła przygodę z festiwalami piosenki. W swoim dorobku ma około 70 nagród na festiwalach rangi lokalnej, wojewódzkiej, ogólnopolskiej jak i międzynarodowej. Oto kilka z nich:

GRAND PRIX oraz Nagroda  Specjalna XX Ogólnopolskiego Festiwalu Piosenki Obcojęzycznej 2012  we Wrocławiu.

Laureatka Głównej Nagrody Ogólnopolskiego  Konkursu Piosenki „Śpiewać każdy może” w Centrum Kultury ROTUNDA w  Krakowie.

Srebrna i Złota Półnuta Międzynarodowego Festiwalu Piosenki i Tańca „Majowa Nutka”.

I miejsce Ogólnopolski Festiwal Piosenki Maryjnej "Ad Gloriam Deiparae" w Bochni.

I miejsce Międzynarodowy  Festiwal Piosenki Europejskiej.

I miejsce Ogólnopolski Festiwal Piosenki Dziecięcej im. Tadeusza Paprotnego.

Laureatka Nagrody „TALENT:  VIII Prezentacji Dorobku Artystycznego Dzieci i Młodzieży.

I miejsce Prezentacje Artystyczne Dzieci i Młodzieży w Gliwicach.

I miejsce  Wojewódzki Festiwal Młodych Talentów „Piosenka w Unii Europejskiej”.

I miejsce  Wojewódzki Festiwal Piosenki Obcojęzycznej.

I miejsce  Festiwal Piosenki Jesiennej „Złota Polska Jesień „ w Katowicach.

I miejsca podczas festiwali kolęd w Chorzowie, Zabrzu, Świętochłowicach, Ślemieniu, Rudzie Śląskiej.

Wiele pierwszych miejsc przeglądów i festiwali piosenki chrześcijańskiej.

Udział w festiwalach to wielkie przeżycie i możliwość poznania ciekawych ludzi, sław związanych z rynkiem muzycznym i zawiązywania przyjaźni. Nagrody dają  satysfakcję, lecz najważniejsza dla Sylwii jest niepowtarzalna atmosfera festiwali i piękne wspomnienia zwycięstw - czasem porażek, które w ostatecznym rozrachunku są mobilizujące. W dążeniu do realizacji swoich marzeń Sylwię wspierają najbliżsi, to dzięki nim może realizować się i zawsze na nich liczyć.

We wrześniu powróciła do młodzieżowej grupy Teatru Wit-Wit. Udział w tych zajęciach to wielka przyjemność i radość z pracy w grupie z młodzieżą o podobnych zainteresowaniach. Dnia 20 czerwca br. odbyła się premiera musicalu "Włosy na błysk" czyli "Grease", w którym zagrała główną rolę Sandy.

Corocznie otrzymuje z rąk Prezydenta Miasta Knurowa nagrodę za osiągnięcia artystyczne i rozsławianie miasta Knurowa. W dniu 17 czerwca br. podczas Gliwickiej Gali Młodych Talentów otrzymała nagrodę Prezydenta Miasta Gliwice „Zwiastun Talentu 2013”.

Znajdź nas:

http://rytm.kei.pl/images/stories/youtube-icon.png http://rytm.kei.pl/images/stories/facebook-icon.png http://rytm.kei.pl/images/festiwal_proarte/proarte_logo.png